Zájem o lokální biopotraviny je velký, a to nejen ze strany mladých lidí, ale i těch dříve narozených. Potvrdil to seminář, který uspořádal Bioinstitut, o.p.s. v aule hotelové školy v Poděbradech. Dozvědět se, jak vypadá stav ekologického zemědělství ve Středočeském kraji a ochutnat místní biopotraviny, přišlo téměř sedm desítek účastníků. Informovala o tom Sylva Horáková ze Svazu ekologických zemědělců Pro-Bio.
„Velmi nás těší zájem mladé generace o daná témata. Přišli jak studenti hotelové školy, tak budoucí zemědělci, ale i gymnazisté,“ uvedla Andrea Hrabalová, koordinátorka projektu Propagace regionální bioprodukce a spolupráce, v rámci něhož se seminář konal. Vysvětlila, že přibývá lidí se zájmem o místní potraviny. Hledání krátkých distribučních cest mezi výrobcem a spotřebitelem je podle ní stále populárnější. Nákupem regionálních potravin lze podpořit lokální ekonomiku, v případě biopotravin navíc tento trend napomáhá také k údržbě tradiční zemědělské krajiny, snižuje znečištění vodních zdrojů průmyslovými hnojivy a přispívá k dlouhodobé půdní úrodnosti. Ne vždy se však o lokální nabídce biopotravin dostatečně ví. Proto byl připraven projekt Propagace regionální bioprodukce a spolupráce, který se zaměřuje na zlepšení informovanosti spotřebitelů o místních biopotravinách, jejich zpracovatelích a různých možnostech odbytu. Jeho cílem je představit ekologické farmy a bio výrobce, navázat a podpořit vzájemné vazby mezi nimi a spotřebiteli a přímo na vybraných ekofarmách ukázat, čím a proč se liší ekologická produkce od běžné zemědělské a potravinářské výroby.
Celý článek je v týdeníku Zemědělec č. 27