Je to tu! Již pojedenácté se konají slavnosti výborného zdravého jídla a pití, které pořádá společnost Pro-Bio ve Starém Městě pod Sněžníkem v sobotu 9. července v 10 hodin. Tématem letošního ročníku je „chléb & víno“.
Návštěvníci akce se mohou těšit na vše spojené s domácím pečením kváskového chleba, jako je praktická ukázka přípravy těsta, poradenství k založení a udržení kvásku, ochutnávky chlebů a recepty. „Navštíví nás profesionální pekaři a autoři kváskových kuchařek. Pokřtíme společně knihu Jany Berkové Kvásková kuchařka. Svou knihu Pečeme z kvásku představí s praktickou ukázkou přípravy těsta také Lenka Žák,“ upřesnila Barbora Hernychová ze společnosti Pro-Bio. Připravena bude i pestrá ochutnávka tuzemských biovín, známých i méně známých odrůd vína. Na biojarmarku budou čekat farmářské stánky se sortimentem Pro-Bio i produkty biozelinářů, mlékařů, pekařů a dalších producentů. Během celého dne bude zajištěno i bioobčerstvení. V nabídce budou masové speciality z biojehněčího z místní ekofarmy Agrisen – jehněčí steaky, klobásky, beran na grilu a pokrmy z bio vepřového masa z ekofarmy ve Velkých Hostěrádkách. „Nezapomeneme ani na vegetariánské a veganské pokrmy, včetně fresh nápojů, zmrzliny a dezertů. Mlsným jazýčkům nabídneme naše osvědčené pohankové palačinky a jako novinku ječné lívance,“ podotkla Hernychová. „Během celého dne budou otevřeny prostory firmy k nahlédnutí a seznámení s jednotlivými provozy. Zájemci se mohou těšit na prohlídku našeho mlýna, bezlepkového mlýna, balírny i skladů a proniknout do celého procesu výroby – od zrníček až po zabalené konečné mouky, krupice a další produkty,“ doplnila.*