16.07.2018 | 11:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bioslavnosti na téma kroupy a ptáčci

Pokud farmáři začali s ekologickým zemědělstvím, dělali to hlavně z toho důvodu, aby se za svoji práci nemuseli stydět. „Není nám jedno, v jakém prostředí žije kráva, která nám dává mléko. V Branné se proto snažíme dělat ekologické zemědělství stále v rozměrech, v jakých původně začalo,“ uvedl Miroslav Skřivánek, spolumajitel rodinné farmy v Branné na Šumpersku, kam mohli zavítat návštěvníci letošních Bioslavností. Letos jich areál společnosti Pro-Bio ve Starém Městě pod Sněžníkem, která pořádala již 13. ročník tohoto rodinného festivalu, hostil téměř tři a půl tisíce.

Tento ročník věnovali organizátoři tématu „Kroupy a ptáčci“. „Toto spojení je pro náš symbolické. Kroupy reprezentují přirozené zdravé jídlo a ptáci představují čistou a pestrou krajinu. Oba symboly se propojují v našem ekologickém hospodaření,“ vysvětlila Barbora Hernychová z marketingu společnosti Probio. Kroupy v různých úpravách návštěvníci ochutnali během komentovaných výstupů ve speciálním kroupovém baru. Zájemci se seznámili s klasickým šouletem z ječných krup a hrachu, se špaldovým kernottem, pohankovou pomazánkou či jahelnou kaší. „Základní suroviny našli návštěvníci v nových obalech. Jedná se o další krok firmy navazující na změnu loga a webových stránek koncem loňského roku. Sáčky s motivem přírody a s novou značkou Pro-Bio sdělují hlavní poslání firmy - ekologické zemědělství a biopotraviny jako cesta k udržení pestrosti naší planety a vlastního zdraví,“ doplnila. Nový obal podle ní dostaly i naprosté novinky letošního léta – jemná hrachová polévka, zeleninové čirokoto a burger z červené pšenice. Všechny tři výrobky jsou zdravou variantou rychlého letního vaření. „Směsi už stačí jen zalít vodou a povařit. Suroviny jsou stoprocentně v kvalitě bio, neobsahují žádná dochucovadla ani konzervanty,“ přiblížila Hernychová. Na Bioslavnostech nechyběl ani kulturní program. Celým dnem s humorem provázel moderátor Jan Onder, kterému se podařilo svým tanečním představením rozhýbat všechny přítomné děti. Odpoledne a večer patřil hudebním vystoupením, která odstartovala pražská kapela s tematickým názvem Šoulet. Velký ohlas sklidil letošní hlavní host Barbora Poláková. Akci finančně podpořil Olomoucký kraj.
Přiblížili ekologické hospodaření
Během dne čekalo návštěvníky několik exkurzí, o něž byl velký zájem. Jejich cílem bylo seznámit zájemce s tím, co to vlastně je ekologické zemědělství a biopotraviny. Lidé si tak mohli prohlédnout mlýny, jak tradiční, tak bezlepkový a dvě farmy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down