Bourárnu masa začala společnost Ekofarma Agrofyto budovat kvůli tomu, že nebyl zájem o hovězí maso. „Hledali jsme tedy vhodné řešení,“ uvedla jednatelka této společnosti, hospodařící v jihovýchodní části Beskyd, Ludmila Mužikovská na farmářských slavnostech, které se před několika dny konaly právě na tomto statku v Lidečku.
Představitelé podniku počítali s tím, že maso z bourárny využijí i spolupracovníci společnosti v rámci nájemních vztahů. Jednatelka sdělila, že skot porážejí na jatkách Valčík Valašské Klobouky, vzdálených asi osm kilometrů. Agrofyto poráží asi čtyři kusy za měsíc, jalovice nechává většinou na obnovu stáda. „Teoreticky je připravena porážka také na statku, ale zatím to není potřeba,“ podotkla Mužikovská s tím, že zpravidla v pátek porážejí a v pondělí přivezou chladírenským autem čtvrtě. Ty chladí v chladírně ještě asi týden. „Pak přijdou řezníci, kteří s námi spolupracují. Jsou to chlapi, kteří dělali ve Finsku, Norsku, Německu a znají i jiné postupy bourání, než jsme byli zvyklí, a bourají to podle našeho přání,“ poznamenala s tím, že maso se kuchyňsky opracuje a následně se vakuově zabalí a maso znovu další týden dozrává v chladírně, popsala jednatelka. Vše probíhá pod přísným dohledem a tím si tento řetězec stále zachovává certifikaci bio.
Celý článek najdete v týdeníku Zemědělec č. 30