Brněnští radní schválili rozdělení jednoho milionu korun pro dvacet jídelen základních škol, které připravují dietní stravu pro děti s celiakií, cukrovkou nebo alergií na laktózu. Ředitelé mohou použít peníze na odměny pro kuchařky připravující speciální stravu, na školení i vybavení kuchyní. Další milion korun má město připravené pro školy, které od září začnou dietní jídla připravovat, řekl primátorův náměstek Petr Hladík. Brno má bezmála 70 základních škol. Časem by se projekt mohl rozšířit i na mateřské školy, kterých Brno zřizuje asi 140.
Hladík uvedl, že je pro rodiče dětí se speciální dietou složité zajistit zdravé obědy. V některých školách se připravují bezlepkové, bezlaktózové a diabetické pokrmy. Děti mívají alergie třeba na vejce, ořechy, citrusy nebo ryby. Speciální stravu připravují například jídelny při ZŠ Arménská, Pavlovská nebo Merhautova. Dvacítka škol obdrží 5000 korun měsíčně, a to i zpětně za uplynulé dva měsíce letošního roku, sdělil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.
Podle Hladíka má město vymezeno v rozpočtu celkem dva miliony, jeden rozdělí nyní a další má v rezervě pro školy, které se do vaření dietního jídla zapojí od nového školního roku. Kuchaři musejí podle něj absolvovat školení, učit se nové postupy, dietní jídla a vaří například i v oddělených nádobách. S úpravou receptur pokrmů pomáhají jídelnám odborníci z Masarykovy univerzity. Studenti oboru nutriční specialista zdarma poskytují školním jídelnám odbornou garanci dietního stravování, kterou vyžaduje vyhláška, uvedl asistent z Ústavu ochrany a podpory zdraví Masarykovy univerzity Martin Krobot.
Město také připravuje školení kuchařů a kuchařek a uskuteční se i workshopy s rodiči školáků a kuchařů, kde si mohou sdělit své zkušenosti.*