Evropská komise hodlá 30. ledna představit návrh, který se týká nutričního označování potravin. Výrobci potravin by podle něj měli povinně na obalu uvádět množství tuku, solí a cukru. Účelem připravených změn je zjednodušit označování pro spotřebitele.
Na označování potravin se vytvořily dva tábory. Jeden z nich, takzvaný průmysl, je zastáncem uvádět na výrobcích doporučené denní dávky. Druhý tábor, spotřebitelské hnutí, podporuje barevné, semaforové označování potravin. V praxi by to pak mohlo vypadat tak, že by se výrobkům dávaly barvy podle obsahu cukru, tuku či solí. Červené proužky by obecně řečeno na sobě měly hodně sladké či tučné výrobky, zelené by byly ty zdravější.
Návrh komise počítá také se změnami v označování alkoholických nápojů. Výrobci by měli mít povinnost udávat na obalu energetickou hodnotu nápoje. Naopak, pravděpodobně nepočítá se zavedením zdravotních varování před pitím alkoholu.
V současnosti musí veškeré potraviny na obalech mít údaje jako jsou jméno výrobku, přehled složek, které obsahuje, datum spotřeby a případné specifické podmínky pro použití či skladování. Uvádět nutriční hodnoty není povinné.