Členové Potravinářské komory ČR na nedávném ustavujícím zasedání Platformy pro reformulace zahájili dialog o postupném snižování obsahu citlivě vnímaných živin a energie ve výrobcích a vytvořili tak odbornou platformu pro diskusi nad cíli, kterých by mohlo být reálně dosahováno. Reagují tak na tlak odborné veřejnosti týkající se možností zlepšování nutričního složení výrobků na trhu v České republice. Informovala o tom mluvčí komory Dana Večeřová.
Prioritou platformy má být především vytvoření odborného zázemí pro diskusi nad jednotlivými reformulačními cíli, které mnohdy ze strany odborníků na zdraví a výživu zaznívají. Všechny reformulace vyžadují čas a nelze je uspěchat, jak ukázal jeden z úspěšných projektů vedoucí ke snižování obsahu sodíku v dehydratovaných potravinách trvající pět let. Členové platformy proto zmapují dosažené úspěchy a seznámí s nimi odbornou i laickou veřejnost. Ve spolupráci s akademickou obcí nastaví střednědobé cíle pro další reformulace. „Jedná se o dlouhodobou záležitost jak z hlediska jeho dosažení ve výrobě, tak z hlediska vlivu na chuťové preference spotřebitelů,“ doplnil prezident Toman. Výrobci tak budou i nadále podporovat nejenom zdravý životní styl spotřebitelů, ale zároveň spustí projekty na snižování obsahu citlivě vnímaných živin a energie v jejich výrobcích.*