Část pivovarů na jihu Moravy krizi přestála lépe, než čekala

I když je uzavření restaurací, hospod a dalších gastroprovozů v polovině března připravilo o většinu odbytu, některé malé jihomoravské pivovary přestály krizi lépe, než na začátku očekávaly. Uvedli to zástupci čtyř oslovených pivovarů v kraji.

"Uzavřením restaurací náš odbyt klesl asi o 90 procent. Ale dubnový odbyt byl meziročně pouze o 20 procent nižší. Tím, jak vláda urychlila rozvolňování opatření, máme teď piva spíš nedostatek," uvedl finanční ředitel Slavkovského pivovaru Ondřej Stupka.
Pivovar v březnu přerušil na dva týdny výrobu, na další dva týdny potom v dubnu. Namísto do sudů začal veškeré pivo stáčet do lahví a do pětilitrových sudů, o které měli lidé velký zájem. Slavkovský pivovar se zapojil do internetové akce Zachraň pivo a otevřel výdejní okénko. "Když měly otevřeno hospody, prodávali jsme 280 hektolitrů měsíčně, v dubnu to bylo 230 hektolitrů," přiblížil Stupka.
Podobně je na tom pivovar Mazák v Dolních Bojanovicích. Pivo nevařili měsíc, vše, co měli navařeno, stočili do lahví. Urychlili práci na e-shopu, zavedli rozvoz, a i když se s částí zaměstnanců museli rozloučit, už je všechny přijali zpět. "Jedeme naplno, jak se začala otevírat výdejní okénka a oteplilo se, zájem zase rostl. Museli jsme rozvoz zastavit, logisticky by to nešlo udržet. Paradoxně s urychlením otevření hospod máme piva spíš málo, protože jsme s tak rychlým nastartováním odbytu nepočítali," řekl vedoucí výroby a odbytu Jakub Kondei.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down