29.04.2019 | 05:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Cenu Chutná Hezky. Jihočesky mají jelení paštika i ovčí jogurt

Jelení paštika, ovčí jogurt i ovocná šťáva získaly značku Chutná Hezky. Jihočesky. Do 13. ročníku soutěže se přihlásilo 43 potravinářů a zemědělců se 105 produkty. Značku má 40 výrobků. Výsledky v Českých Budějovicích vyhlásila jihočeská agrární komora, značku bude letos propagovat v nové českobudějovické prodejně, v seriálu o místních potravinách a na billboardech. Uvedla to ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Nejvíc, pět oceněných, je mezi pekařskými výrobky. Ceny za chléb a žitnou placku mají firmy Chleba se solí, Polanských, Penam, Dačická pekárna a Pekařství PNM. Po dvou oceněních dostali výrobce rybích produktů Tilapia, řeznictví Mauz, rodinná farma Výrov, výrobce sýrů Jan Bareš, velkoobchod Polanských, Dačická pekárna, výrobce nápojů Karel Gregora a Zámecký lihovar Blatná.

První místa ve 12 kategoriích získaly paštika z jelenů a daňků, sušené maso Jihočeské jerky, hermelín Popelák, ovčí jogurt borůvkový, žitná placka, staročeský žitný perník, bezlepkový čokoládový zákusek s likérem, vinný nápoj Borovanské borůvkové, lhenická jablečno-hrušková ovocná šťáva, kozí mléčný karamel, pivo Hulvát a lipový med.

Kvalita výrobků podle Šťastné každý rok roste. "Přibývá těch vázaných na originální receptury a zajímavě se snoubí s inovací. Letošním trhákem bylo vysoké zastoupení výrobků, které mají dobrý vliv na zdraví, například čaj z hlohu peřenoklaného nebo šťáva z kysaného zelí. V lahůdkářských výrobcích nechyběly tradiční jihočeské suroviny: paštika z daňčího masa, salát z kapra, ovčí jogurt, kozí sýr, staročeský perník. Velmi pozitivní ohlas měl karamel z kozího mléka, což nezní moc vábivě, ale kozina z toho nebyla cítit a konzistence, chuť, vůně unikátní," řekla Šťastná.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down