15.05.2023 | 11:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Cenu Chutná Hezky. Jihočesky mají rybí kuličky, pršut, kozí sýr, med i pivo

Rybí kuličky, pršut, bylinková pečeně, kozí sýry, dorty, buchty, chléb, likéry, jahodový džem, pivo i lesní med získaly značku Chutná Hezky. Jihočesky. Do 17. ročníku soutěže přihlásilo 51 potravinářů a zemědělců rekordních 156 výrobků, meziročně o 24 víc. Nejvíc přibylo pekařských produktů. Ocenění se mohou přednostně dostat do některých prodejen, řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná, která soutěž pořádá.

"Vidíme návrat k poctivé tradici jako špekáček, koláč, kozí mléko. Hodnotitelé pozitivně oceňovali produkty z kozích farem, chovatelů, kteří zároveň zpracovávají a uvádějí na trh. I u nejmenších výrobců se začínají uplatňovat světové trendy," řekla ředitelka. Potěšil ji i úspěch českobudějovické pekárny, jež využívá finské recepty.

První místa ve 12 kategoriích získaly rybí kuličky a bylinková pečeně, pikantní kozí sýr, pohár Míša, chléb Leipomo, máslový rohlíček, dort typu Paříž, whiskey, jablečná šťáva, krumlovský karamel, pivo z Jihočeské univerzity i lesní med. Největší meziroční nárůst v soutěži, o téměř 250 procent, zaznamenali organizátoři u pekárenských výrobků, jichž o značku soupeřilo 42. Naopak padesátiprocentní propad nastal u mlékárenských, z 16 na osm. Mezi soutěžícími bylo sedm nováčků.

"Osvěžením seznamu soutěžících dobrot jsou elixíry z místních bylinek nebo lízátka připomínající skleněné šperky. Med ze Štipoklas, Krumlovský koláč, Poněšická slivovice, Dačický sádlový rohlík, Kaplická klobása, Salát Švejk a další místopisně rezonující výrobky potvrzují sázku na lokální názvosloví. Chutney z jihočeských borůvek je zase smělým propojením jihočeské a indické kuchyně," řekla ředitelka.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down