Černý trh s alkoholem se díky legislativním opatřením zmenšil. Loni tvořil podle odhadu výrobců lihovin zhruba osm procent trhu, před zákazem prodeje tvrdého alkoholu, který vláda vyhlásila v roce 2012, to byla více než třetina prodejů. Uvedli to na tiskové konferenci zástupci Unie výrobců a dovozců lihovin ČR (UVDL). Podle nich by se dal ilegální trh ještě více potlačit. Navrhují, aby se nedovolená příprava lihovin stala trestným činem, v současnosti jde o přestupek. Pomoci by podle nich mělo i zavedení elektronické evidence tržeb.
"Stále se objevují na trhu v nabídce velkoobchodníků výrobky za cenu, jež je nižší než prostý součet spotřební daně a daně z přidané hodnoty," upozornil viceprezident UVDL Jiří Štětina. Podle prezidenta svazu Pavla Dvořáčka černý trh existuje ze dvou důvodů. "Kvůli výši spotřební daně. A na straně poptávky stále existují spotřebitelé, kteří chtějí nakoupit co nejlevněji, vyzrát nad státem a neplatit spotřební daň," uvedl. Zmenšení černého trhu podle výrobců dokladuje i rostoucí výběr spotřební daně z lihovin. "Výběr spotřební daně loni i předloni meziročně stoupl o pět procent, zejména zásluhou nové legislativy a důsledného postupu celní správy," dodal Dvořáček. Podle něj loni celníci vybrali na spotřební dani z lihovin více než sedm miliard korun. Proti černému trhu by mohlo pomoci i sjednocení dozoru a povolování domácího pálení, který je nyní roztříštěný mezi ministerstva financí a zemědělství, dodal.*