Jablka českých pěstitelů by měla být k dostání v obchodech zhruba do začátku června. Pak již budou na trhu jen jablka z dovozu. Zásoba českým pěstitelům tak letos vystačí o několik týdnů déle než loni. Tehdy se vyprodala již v květnu a ceny dovozových jablek pak v červnu vyskočily k rekordním 70 korunám za kilogram. Opakování takových cen letos nehrozí, řekl tajemník Ovocnářské unie ČR Roman Chaloupka. Jablka jsou ovocem s nejvyšší spotřebou v ČR.
Za loňským červnovým růstem cen podle tajemníka stála vedle výprodeje českých jablek i slabá zásoba jablek v Evropě a kvůli kurzu eura k dolaru zdražený dovoz jablek z jižní polokoule. "Rapidní růst ceny by letos hrozit neměl. Jablek k zásobování trhu v závěru sezóny je v Evropě dostatek," řekl Chaloupka. Aktuálně se ceny jablek v obchodech podle odrůdy a kvality nejčastěji pohybují od 20 do 40 korun za kilogram.
K začátku května měli čeští pěstitelé ve skladech 8347 tun jablek, což bylo meziročně o 43 procent více. Ve vyšší zásobě se odrazila loňská vyšší zásoba vytvořená po loňské meziročně vyšší sklizni. "Ze současné zbývající zásoby jablek je významná část určena na zpracování, například na dětskou výživu," řekl Chaloupka. Hlavní část zásob opět tvoří odrůdy Golden Delicious a Idared.
Proti minulým letům je jarní nabídka českých jablek rozmanitější, v nabídce jsou například i odrůdy Gala či Braeburn. U těchto odrůd se projevují nové výsadby, které jdou nyní do plodnosti. "K začátku května bylo v zásobě i 567 tun hrušek. Je to poprvé, kdy hrušky vydržely na skladech tak dlouho. Obvykle se doprodaly v lednu či únoru. I zde se projevují nové výsadby," uvedl Chaloupka.
V červnu jde poptávka po jablkách tradičně dolů a spotřebitelé stále více sahají po čerstvém letním ovoci. "Začínají zrát jahody, již se budou sklízet třešně. Letošní úroda letního ovoce je díky počasí o dva až tři týdny urychlená," řekl Chaloupka.
Průměrný Čech ročně sní kolem 19 kilogramů jablek či výrobků z nich. Celková spotřeba ovoce v České republice se od začátku hospodářské krize před pěti lety snížila asi o pětinu. Zatímco v roce 2009 na jednoho obyvatele připadala spotřeba 90,4 kilogramu ovoce, v roce 2012 to bylo 74,6 kilogramu.*