Česká republika bude mít na letošním, již čtvrtém ročníku veletrhu Slow Food v německém Stuttgartu, prozatím nejrozsáhlejší expozici v historii. Stala se partnerskou zemí veletrhu a v její expozice bude prezentováno třináct regionálních českých a moravských výrobců produktů slow food a rovněž službami, které charakteru hnutí odpovídají. Letošní účast našich vystavovatelů je podpořena Ministerstvem zemědělství ČR a agenturou CzechTourism. O veletrh, který se letos koná ve dnech 15. – 18. dubna, byl mezi vystavovateli velký zájem a zúčastní se jej více než 500 firem především z Německa, Itálie a dalších, hlavně evropských zemí. Informovala o tom Lenka Výborná ze Slow Food České republiky.
Loňská návštěvnost překonala během čtyřdenního konání akce 15 000 osob a v letošním roce organizátoři odhadují účast přibližně 25 000 návštěvníků včetně odborné veřejnosti.
Trojici vystavovatelů z loňského roku, Croy Concept, s. r. o., Ceria, s. r. o., a Danuška Štefanová – pekařství rozšiřují v tomto roce společnosti Begokon CZ, s. r. o., Siska, s. r. o., Kozí farma Licibořice, Léčebné lázně Bohdaneč, a. s., První hořická, s. r. o., Pavel Janoš, Aquamat CZ, s. r. o., Kalma k.s., Masoeko, s. r. o., a některé menší pivovary. Česká expozice představí především pekárenské a cukrárenské výrobky, kozí sýry a další kozí produkty, uzenářské výrobky, chlazené rostlinné potraviny, vína moravské provenience a česká piva. Novinkou bude i nabídka lázeňských služeb.
„Organizátoři nabídli našim firmám zajímavé podmínky pro účast v expozici a po loňské, velmi úspěšné premiéře, udělili České republice statut partnerské země, což je nejen ocenění, ale i snahou a gestem jak umožnit prezentaci výrobcům ze země, která v minulém roce svými výrobky širokou i odbornou veřejnost zaujala,“ říká Ing. Petr Mamula, předseda české pobočky mezinárodní sdružení Slow Food. „Účast na veletrhu tohoto druhu je pro naše výrobce cennou konfrontací s konkurencí a příležitosti si ověřit, jak mohou na stále rozšiřujícím se trhu slow food uspět,“ dodává Petr Mamula.
Zástupci veletrhu počítají, že rozšířená česká expozice bude podnětem i pro řadu další zemí a organizací ze střední a východní Evropy k rozhodování o účasti na některém z dalších ročníků.
Filozofii Slow Food prezentují tři slova: Dobrý, čistý a fair. Tedy to, co jíme a pijeme by mělo být ze surovin dobré kvality, vyrobeno čistě, bez přidaných látek a zároveň by zemědělec i zpracovatel měl za svůj produkt obdržet férovou cenu. Nad tím vším stojí požadavek na udržitelnost vyžadující ještě více než eko nebo 'bio'. Tedy důsledně dbát na to, aby i budoucím generacím zůstalo přirozené životní prostředí se všemi zdroji pro zdravou, chutnou stravu.