Slováci a Poláci předběhli v Bruselu české uzenáře, když požádali o udělení ochranné známky pro některé uzeniny, které se vyrábějí i v České republice. Jde o tradiční výrobky, například o špekáčky, spišské párky a kabanos. Pokud by slovenské a polské žádosti v Evropské unii uspěly, museli by čeští výrobci uvést výrobu do souladu s registrovaným postupem nebo by speciality museli přejmenovat nebo výrobu pod tradičním názvem zcela zastavit. Informoval o tom český europoslanec Jan Březina.
Většina uzenářských výrobků, na něž chtějí Polsko a Slovensko získat ochrannou známku, vznikla v období existence Československa a tehdy platily pro výrobu jednotné technické normy. Po zrušení těchto norem v souvislosti s rozdělením Československa se tyto výrobky produkují na území více států, ale podle různých receptur.
Podle Březiny chtějí Slováci ochrannou známku získat pro špekáčky, inovecký trvanlivý salám, spišské párky a lovecký salám. Polsko zase usiluje o ochrannou evropskou známku Evropské unie pro točený salám nazývaném jako kabanos a pro myslivecké klobásy.