Čeští vědci pracují na ekologických materiálech, které omezí srážky se zvěří
Na nových ekologických materiálech, které by zamezovaly srážkám se zvěří, pracuje tým českých vědců. Zatímco u dálnic a silnic s velkým provozem doporučují odborníci využívat ploty, pro silnice nižších tříd žádná obecně uznávaná opatření se stejnou účinností nejsou. V řadě zemí střední Evropy se využívají pachové repelenty, nanášejí se ale na montážní pěny, a tím silně znečišťují životní prostředí. Řešením by mohly být materiály vyrobené z biologického odpadu, informovala dnes Technologická agentura v tiskové zprávě.
"Materiály vyrobené z biologického odpadu, jako jsou celulózové kaly, uhlovodíky nebo tanin či biouhel, mají přidanou hodnotu pro životní prostředí. Jsou totiž schopné se kompletně biologicky rozložit v přirozených přírodních podmínkách.
Výsledky výzkumu
Mohly by tak nahradit syntetickou pěnu, zejména polyuretanovou, která se v současnosti běžně používá coby nosič pro pachové repelenty ve formě kuliček," řekla Olga Šolcová, hlavní řešitelka projektu z Ústavu chemických procesů Akademie věd (ÚCHP AV ČR).
Srážky s vozidly
Srážky volně žijících živočichů a vozidel představují v mnoha zemích po celém světě problém v bezpečnosti provozu i v ochraně přírody. V současnosti široce používané pachové nosiče představují podle vědců riziko pro životní prostředí nejen z důvodu dlouhé stálosti materiálu, ale i jeho potenciálu tvořit sekundární mikroplasty. Problematické je i složení některých používaných pachových chemických přípravků. Většina z nich obsahuje diisokyanáty, tedy alifatické či aromatické látky, které byly v červnu omezeny mezinárodním nařízením REACH a jejichž použití se bude po letošním 24. srpnu přísně regulovat.
Jednou z možných surovin, která by se dala použít pro přípravu náhrad syntetických pěn jsou taniny neboli třísloviny, které jsou mimo jiné dobře rozpustné ve vodě. Taniny obsahují například rostliny, kůra různých stromů, žaludy, zrna vinné révy, ale i různé druhy tropického ovoce, vlašské ořechy nebo například luštěniny či čaj. "Velkým zdrojem taninů jsou i odpady při výrobě vína, zvláště červeného, jsou i v odpadním chmelu po chmelování piva,“ řekl Lenka Wimmerová z České zemědělské univerzity.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!