Chřestová sezona v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku má začít 20. dubna, zdražení bude o jednotky korun. Kilogram chřestu bude stát podle jakosti od 80 do 220 korun. Firma také letos spustila novinku, pěstování a prodej českého křenu. Sdělil to v tiskové zprávě Jan Charvát ze společnosti Český chřest.
Sklizeň chřestu tradičně začíná bílým chřestem a přibližně po dvou týdnech následuje i zelený chřest. K dostání bude přímo na farmě a také ve vybraných obchodních řetězcích. Podle Charváta je český chřest chutnější než dovezený. Důvodem je i způsob pěstování ekologickým způsobem. "V dnešní době je určitě i neméně důležitá skutečnost, že se náš chřest nemusí vozit přes půlku Evropy kamiony a dramaticky zvyšovat uhlíkovou stopu," uvedl Charvát. Podle něj to platí i pro další zeleninu, která se do Česka zcela zbytečně v mnoha případech dováží, přestože existuje lokální a cenově naprosto stejná náhrada. V případě křenu se ČR podle Charváta stala v posledních dvaceti letech závislá na jeho dovozu ze zahraničí. "Poté, co se nám na české stoly podařilo vrátit chřest, chceme se nyní poprat i o návrat českého křenu. Náš křen se samozřejmě stejně jako náš chřest nemusí odnikud dovážet a jeho chuť je oproti zahraniční konkurenci výrazně ostřejší. Je to způsobeno vyšším obsahem hořčičných olejů," uvedl Charvát. Zahájení chřestové sezony bude 20. dubna v Hostíně spojené s kulturním programem. Další tradiční akcí budou 13. a 14. května Chřestové a křenové slavnosti.*