Chřestová sezóna v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku má začít v první polovině dubna. Pole jsou připravená, sklízet se bude ze 180 hektarů ploch, řekl Jan Charvát ze společnosti Český chřest. Jako první začíná sklízení bílého chřestu, zhruba po dvou týdnech bude následovat sklizeň zeleného chřestu.
Podle Charváta by letos měl větší podíl produkce tvořit i fialový chřest. Letos se budou konat tradiční chřestové slavnosti a také bude pokračovat ve spolupráci s manželi Boudovými ze Znojma výroba zavařeného chřestu, který měl loni veliký ohlas. "Chceme jeho produkci zvýšit," uvedl Charvát.
Pro sklizeň jsou zásadní pracovníci, kterým nevadí náročná práce venku. V Hostíně se osvědčili dělníci z Bulharska, kteří už mají se sklízením chřestu, které vyžaduje určitý grif, zkušenosti. Podle Charváta ale není vyloučena ani možnost zapojení brigádnic z řad ukrajinských uprchlíků, některé už se farmě hlásí.
Minulý rok sklizeň v Hostíně oficiálně začala 19. dubna, letos bude průměrná. Oproti předchozím letům začala loni sezona později, důvodem bylo nejen chladnější počasí, ale i problém s odbytem v důsledku pandemie covidu, která značně dopadla i na provozy v gastronomii.*