Chyby ve značení rostlinných alternativ

Na chyby ve značení rostlinných alternativ mléka poukázal na dnešní tiskové konferenci v Praze předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Připomněl mezinárodní standard pro používání mléčných termínů. „Určité názvy, jako je mléko, tvaroh, sýr, nebo jogurt, jsou vyhrazeny výlučně mléčným výrobkům, takže se nemohou používat v souvislosti s výrobky na rostlinné bázi,“ prohlásil s tím, že také označení bez laktózy je povolené pouze pro mléčné výrobky. „Pokud se na nějakém rostlinném výrobku objeví, že je bez laktózy, je to chybné. V tomto produktu stejně laktóza není, je to tedy zbytečná komunikace,“ řekl.

Kopáček ve svém příspěvku zhodnotil oba typy produktů z pohledu zdraví, výživy i dopadů na životní prostředí, dále z ekonomického pohledu, z pohledu výrobní technologie, regulativního pohledu, bezpečnosti potravin a nepochybně i z pohledu spotřebitelského vnímání. Podle něj téma rostlinných alternativ v současné době ve společnosti rezonuje a je potřeba ho otevřeně komunikovat. „Mlékárenství poskytuje kromě výživy ještě navíc mnoho dalších významných hodnot, například biologickou rozmanitost, biomasu, vitalitu venkova, zachování tradiční krajiny, pastvin apod, “ dodal předseda Českomoravského svazu mlékárenského.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down