Na chyby ve značení rostlinných alternativ mléka poukázal na dnešní tiskové konferenci v Praze předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Připomněl mezinárodní standard pro používání mléčných termínů. „Určité názvy, jako je mléko, tvaroh, sýr, nebo jogurt, jsou vyhrazeny výlučně mléčným výrobkům, takže se nemohou používat v souvislosti s výrobky na rostlinné bázi,“ prohlásil s tím, že také označení bez laktózy je povolené pouze pro mléčné výrobky. „Pokud se na nějakém rostlinném výrobku objeví, že je bez laktózy, je to chybné. V tomto produktu stejně laktóza není, je to tedy zbytečná komunikace,“ řekl.
Kopáček ve svém příspěvku zhodnotil oba typy produktů z pohledu zdraví, výživy i dopadů na životní prostředí, dále z ekonomického pohledu, z pohledu výrobní technologie, regulativního pohledu, bezpečnosti potravin a nepochybně i z pohledu spotřebitelského vnímání. Podle něj téma rostlinných alternativ v současné době ve společnosti rezonuje a je potřeba ho otevřeně komunikovat. „Mlékárenství poskytuje kromě výživy ještě navíc mnoho dalších významných hodnot, například biologickou rozmanitost, biomasu, vitalitu venkova, zachování tradiční krajiny, pastvin apod, “ dodal předseda Českomoravského svazu mlékárenského.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!