Čína po intenzivním lobbingu evropských mlékárenských firem a jednání s odborníky EU znovu otevřela trh měkkých sýrů, který uzavřela zhruba před dvěma měsíci. Čínské celní orgány koncem srpna zakázaly dovoz široké škály měkkých plísňových sýrů s tím, že obsahují příliš mnoho bakterií, které nebyly oficiálně povoleny. Opatření pocítili především francouzští a italští výrobci sýrů, jako je brie, camembert, gorgonzola a rokfór. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informace dovozců a diplomatů.
Evropští výrobci označují čínské normy za zastaralé. Čínské hygienické předpisy povolují v mléčných výrobcích jen několik druhů bakterií, avšak na dovoz se tato pravidla až dosud neuplatňovala. Podle zástupce Obchodní komory EU v Číně Bernharda Cekona byl dovoz plísňových sýrů už obnoven, čínský úřad pro kontrolu jakosti (AQSIQ) však na dotazy agentury neodpověděl. Opětovnému otevření trhu předcházela minulý týden řada bilaterálních jednání expertů EU s čínskými úřady. Čínská národní komise pro zdraví a plánování rodičovství poté zaslala AQSIQ prohlášení, že bakteriální kultury používané ve výrobě měkkých plísňových sýrů lidské zdraví neohrožují. Úřad poté celním orgánům nařídil zrušit restrikce na jejich dovoz. Podle průzkumné firmy Euromonitor se na čínském trhu letos prodají sýry za 5,3 miliardy jüanů (17,8 miliardy Kč), což je o 26 procent víc než v loňském roce. Více než 90 procent sýrů se dováží, zejména z Nového Zélandu a Austrálie. Převážně jsou to dodávky levnějších sýrů "na pizzu". Poptávka po luxusnějších sýrech typu Brie a Camembert ale stoupá, jejich letošní podíl na celkovém prodeji firma odhaduje na 15 procent.*