Cisterciácký řád ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku se vrátil k prvorepublikové tradici, začal znovu chovat včely. Má 26 včelstev, čeká letos asi 260 kilogramů medu, když bude dobrý rok, až čtyřnásobek. Opatství také rozšiřuje ovocné sady, díky nimž vyrábí třeba mošt. Produkty prodává ve svém obchodě, z výtěžku postupně opravuje areál. Uvedli to zástupci kláštera.
Podle archivních pramenů se v klášteře včelařilo zřejmě již v 18. století, poslední doklady jsou z první republiky. Chov včel začali mniši rozvíjet před dvěma lety. Stará se o ně novic Gerard, jemuž pomáhá včelař Václav Kajer. Rámečky, jichž bude letos potřeba 572, stlouká ale celá desetičlenná komunita. Gerard, rodák z Vyššího Brodu, je vystudovaný lesník. Do kláštera vstoupil před rokem a půl. Občas ještě dostane žihadlo, ale chov ho hodně baví. „Pro mnicha je to krásná inspirace k rozjímání, protože můžu pozorovat boží stvoření, to dokonalé společenství, které Pánbůh stvořil a které funguje lépe než naše společnost,“ řekl 23letý novic. Loni včely namnožili. Letos se zaměřili na jarní květový med, prodávat ho chtějí v turistické sezoně. Postupně chtějí přidat i propolis, svíčky a další včelí produkty. Včely chovají v polohách kolem 600 metrů nad mořem. „Rozvoj je tak pomalejší, podmínky jsou náročnější. Musí se chovat včela zvyklá na naše podnebí,“ řekl Kajer. Řád rovněž rozšiřuje ovocné sady, nyní v Lipanovicích na Českobudějovicku. Téměř na dvou hektarech, i ve svém areálu, pěstuje hlavně jablka. Předloni vyrobili cisterciáci přes 1300 litrů moštu, loni kolem čtyř set. Stejně jako vlastní marmelády, jež dělá řád poslední dva roky, prodává vše v klášterním obchodě, jejž provozuje od roku 2005. Pro cisterciáky, kteří se starají i o 20 hektarů rybníků, je to důležité i ekonomicky. „Každá koruna je dobrá. Všechno, co vyděláme, dáme do oprav,“ řekl převor řádu Justin Berka.*