08.08.2000 | 12:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Co je to FoodNet?

FoodNet je projekt CDC (Centers for Disease Control and Prevention), kterého se v současné době účastní devět států v USA (California, Colorado, Connecticut, Georgia, New York, Maryland, Minnesota, Oregon a Tennessee), dále Ministerstvo zemědělství USA (USDA) a Úřad pro potraviny a léky (FDA). Význam projektu spočívá v monitorování onemocnění, která jsou způsobována potravinami a zahrnuje i epidemiologické studie, které mají napomáhat zdravotnickým zařízením lépe porozumět epidemiologii onemocnění z potravin. Onemocnění z potravin zahrnují infekce způsobené těmito bakteriemi: Salmonella, Shigella, Campylobacter, Escherichia coli O157, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica a Vibrio, dále parazity: Cryptosporidium a Cyclospora. V r.1995 začalo monitorování v rámci FoodNet v pěti státech USA, v r.2000 již v osmi a v r.2001 se připojí další stát. Celkem se sleduje 25,4 milionů osob, což představuje asi 10 % americké populace.

Cílem projektu je:

1. popsat epidemiologii nových a vyvíjejících se bakteriálních, parazitických a virových patogenů způsobujících nemoci z potravin,
2. stanovit četnost a závažnost onemocnění z potravin, která se vyskytují každoročně v USA,
3. stanovit, na kolika případech onemocnění z potravin se podílejí jednotlivé potraviny, např. maso, drůbež, vejce.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down