Česká žádost o trvalou výjimku pro slivovici spočívá v tom, že výrobní postup této tradiční české (moravské) lihoviny neodpovídá definici ovocných destilátů, jak je obsažena v příslušném předpisu EU.
Tradiční, více než půl století stará receptura na slivovici vyžaduje, že se do nápoje mezi prvním a druhým vypálením přiléval líh, což pravidla EU nepřipouštějí, vyložil český diplomatický zdroj v Bruselu. Vzhledem k tomu, že jde o tradiční výrobek a vývozní artikl, požádala ČR o trvalou výjimku. Evropská komise potvrdila, že takovou žádost obdržela, zatím však nezaujala žádný postoj. „Jsme si této žádosti vědomi. Její osud bude předmětem jednání,“ uvedl anonymně úředník komise. Upřesnil, že dosud EU nikdy neudělila žádnou výjimku z aplikace nařízení o ovocných destilátech. Žádný jiný kandidátský stát o něco podobného zatím nepožádal. Příslušný předpis podle něj vylučuje doplňování lihu do těchto nápojů, které musejí být vyráběny pouze z ovoce. Komise si je vědoma, uvedl, že jde o tradiční recepturu a významný vývozní artikl.