Výroba masa loni v České republice stoupla o 2,6 procenta na 466 856 tun, vyšší byla naposledy v roce 2011. Loni se zvýšila výroba drůbežího a vepřového masa, hovězího se vyrobilo stejně jako v roce 2020. Ceny zemědělských výrobců jatečných zvířat se mírně zvedly u jatečného skotu a jatečných kuřat, zatímco ceny jatečných prasat byly výrazně pod úrovní roku 2020, klesly zhruba o 16 procent. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
"Výroba masa nepřetržitě roste již čtvrtým rokem. V roce 2021 se zvýšila o 2,6 procenta, z toho nejvíce vzrostla výroba drůbežího masa následovaná masem vepřovým. Hovězího se vyrobilo stejně jako v roce 2020. Jatečná zvířata ze zemědělských podniků byla v minulém roce také ve větší míře vyvezena do zahraničí, zejména hovězí dobytek," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.
Výroba vepřového masa, které představuje téměř polovinu veškeré produkce, loni stoupla o 2,6 procenta na více než 217 tisíc tun. Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat však byly hluboko pod úrovní předloňského roku, dosáhly průměrné hodnoty 26,47 Kč/kg v živém nebo 34,41 Kč/kg v mase.
Hovězího masa bylo loni vyrobeno 72 552 tun, zhruba stejně jak předloni. Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu se loni zvýšily o 4,3 procenta, a to ve všech významných kategoriích. Průměrná cena, za kterou prodávali chovatelé vykrmené býky, byla 46,84 Kč za kg v živém nebo 85,25 Kč za kg jatečné hmotnosti.
Výroba drůbežího masa stoupla loni meziročně o 3,8 procenta na 177.157 tun. Průměrná cena zemědělských výrobců jatečných kuřat stoupla o 1,8 procenta, během roku se s malými odchylkami pohybovala kolem 23,11 Kč/kg živé hmotnosti.*