Poslední vývoj v komoditě cukrovka - cukr je důvodem k určitému optimismu. Porosty řepy neutrpěly suchem jako jiné plodiny. Cukernatost a výnosy by měly být obdobné jako v minulém roce.
Uvedl to předseda Českomoravského cukrovarnického spolku Oldřich Reinbergr s tím, že podle předpokladů vychází produkce bílého cukru z hektaru na sedm tun. Celková produkce cukru z letošní kampaně by se podle něho měla pohybovat kolem 400 tisíc tun. Jak potvrzuje ředitel společnosti Agro Jesenice Josef Kubiš, kde řepu pěstují na 250 hektarech, stav porostů je velmi slibný. „Cukrovce, která nám dobře vzešla, jarní sucho nakonec pomohlo. Zdá se, že výnosy budou nadprůměrné,“ očekává.
Díky příznivému cenovému vývoji na zahraničních trzích začali cukrovarníci exportovat cukr a zbavovat se tak nadměrných zásob. „Světová cena cukru výrazně stoupla - ze 150 USD za tunu před půl rokem na současných 280 USD,“ upřesnil Reinbergr. To má podle něho také hlavní vliv na utlumení dovozů cukru v poslední době. Jak ale připomíná, stále tu zůstávají dva velké resty na straně státu, resp. MZe. Jde jednak o závazek u WTO týkající se objemu cukru, který může ČR exportovat s dotací, a to pouhých 5000 tun za rok. „Bude to jedno z kritérií, podle něhož bude EU rozhodovat, jak velký krajíc si ukrojíme,“ upozorňuje. Ministerstvu také vytýká, že s Unií dosud nejednalo o změně roční kvóty pro ČR pro dovoz cukru z EU. „Množství 13 200 tun přidělené pro letošek je nespravedlivá a bylo špatně vypočítané,“ tvrdí Reinbergr.
Cukr je jedna z nejoblíbenějších ingrediencí u nás na Mošnově. Jsem zaměstnaná v jednom bistru okolo cyklotrasy a skoro každý cyklista si chce na posilněnou dát nějaký ten zákusek. Rychlá hrníčková bábovka je pro nás docela záchrana, když přijede velká tlupa sportovců. To si s hrníčkem hraju opravdu hodně za den.