Cukrářské dílny potravinářské školy v Pardubicích už pečou a zdobí vánoční cukroví. Vyrobí ho asi tunu, zájem je každoročně velký. Zákazníci volají už od září. Uvedla to učitelka odborného vyučování Šárka Bouchalová.
"Těsto si vyrábíme sami, převážně je všechno máslové, na což jsou naši zákazníci zvyklí a vyžadují to. Letos jsme kvůli covidu objednávky nebrali, ale co to půjde, budeme vyrábět a pak prodávat," řekla Bouchalová.
Půlkilová krabička se sedmi osmi druhy stojí 290 korun. Podle učitelky je cena více než dobrá, protože cukroví bývá jinde dražší. "Myslím, že máme relativně hezkou cenu. Třeba si i klidně za kilo řeknou 700 až 900 korun," řekla Bouchalová.
Recepty studenti mají z cukrářské knihy, která je na škole možná 30 let. Jsou v ní základní cukrářské normy od lineckých těst po šlehané hmoty. Studenti s ní pracují už od prvního ročníku. Cukroví studenti a jejich učitelé také vyrábí podle vlastních receptů či je mají zděděné od svých babiček.
"My používáme třeba pistáciovou pastu, což dřív naše babičky neměly. Nebo studenti třeba navrhnou nějaké rafaelo kuličky, které jsou moderní," uvedla učitelka.
Každý rok krabička s vánočním cukrovím obsahuje trošku jiné cukroví, ale základní klasika nechybí nikdy. "Vanilkové rohlíčky jsou velice oblíbené, protože jsou vláčné a křehké. Děláme je do formiček, aby byly stejně velké. Každý rohlíček je jeden jako druhý," řekla Boucalová.*