Cukrovary v Česku vyrobily od loňského března do konce letošního února 591 440 tun cukru, meziročně zhruba o 79 tisíc tun více. Jde o druhý největší objem od roku 1989 a největší od vstupu ČR do Evropské unie. Uvedlo to ministerstvo zemědělství v aktuální situační a výhledové zprávě o cukru a cukrové řepě. Vysokou produkci umožnila rekordní úroda cukrové řepy.
Pro výrobu bylo zpracováno 4,2 milionu tun řepy, průměrná cukernatost činila 15,9 procenta. Hektarový výnos dosáhl 78,11 t. "Je to nejlepší výsledek v celé historii. Jeho hodnotová váha nakonec překonala i nízkou cukernatost a vedla také k výborné hodnotě bílého cukru," stojí ve zprávě. Mimo cukrovou řepu se zpracovalo 1,015 milionu tun řepy na výrobu kvasného lihu. Z něj se vyrábí potravinářský i nepotravinářský líh, například jako biopalivo do automobilů.
V ČR je sedm cukrovarů, z toho dva v Čechách, zbytek na Moravě. Čtyři z nich vlastní dva podniky s rozhodujícím podílem zahraničního kapitálu. Letos očekávají pokles zpracované řepy, i kvůli suchu.
V EU funguje u cukru systém výrobních kvót, pro ČR se od roku 2008 kvóta neměnila a i loni činila 372 459 tun. Cukr vyrobený nad kvóty se může použít jako průmyslový cukr, převést na výrobu v rámci kvót na další hospodářský rok či vyvézt. Pokud se takto nevyužije, stává se z něj přebytkový cukr, za který se platí poplatek 500 eur za tunu. Kvóty by měly skončit v roce 2017.*