Česká zemědělská a potravinářská inspekce kontrolovala obsah lepku a laktózy v potravinách určených lidem s potravinovými intolerancemi a alergiemi.
Kontrola, která proběhla během března a dubna se zaměřila na dodržování předepsaného obsahu lepku a laktózy v potravinách určených pro zvláštní výživu. Současně se inspektoři zaměřili také na správné označování tohoto druhu potravin.
ČZPI během dvou měsíců odebrala celkem 28 vzorků pečiva, těstovin, pudingu, cukrovinek a nápojů u výrobců, dovozců i prodejců v rámci celé republiky. Čtyři ze vzorků potravin určených pro bezlepkovou dietu obsahovaly vyšší množství lepku než připouští příslušná vyhláška, zatímco potraviny, určené pro lidi, trpící laktózovou intolerancí, předpisům vyhověly.
V 6 případech inspekce zjistila špatné označování výrobků, ve 3 případech chyběl výrobcům platný souhlas Ministerstva zdravotnictví, bez kterého nemohou být potraviny pro zvláštní výživu uváděny do oběhu.
Na nevyhovující potraviny byly uloženy dva zákazy výroby a dva zákazy uvádění do oběhu. Ve všech případech, kdy byly zjištěny nedostatky, byla uložena opatření k nápravě, jejichž plnění bude ČZPI kontrolovat.
Potraviny pro zvláštní výživu jsou, mimo jiné, určeny lidem, kteří trpí potravinovými alergiemi a intolerancemi.
Laktózová intolerance je deficit enzymu laktázy. Postižený není schopen trávit laktózu a trpí nauzeou, plynatostí a průjmy.
Intolerance na lepek – celiakie – znamená, že nemocný trpí přehnanou reakcí na určité proteiny obilovin. Musí nezbytně dodržovat bezlepkovou dietu.
Bližší informace o potravinových alergiích a intolerancích jsou uvedeny na webových stránkách inspekce: www.czpi.cz