V České republice se vyprodukuje asi 260 tisíc až 280 tisíc tun zeleniny ročně a další tisíce tun se dováží. Plochy zeleniny by zemědělci mohli rozšířit o 6769 hektarů, předpokladem by však bylo, že by tuto zeleninu prodali. Soběstačnost v oblasti zeleniny by se zvýšila na úroveň 60 až 70 procent. Uvedl to na tradičních Zelinářských dnech v Lísku u Bystřice nad Pernštejnem předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.
Podle něj pokud by se podařilo rozšířit výměru pěstování zeleniny, nahradily by se jí dovozy v tom období, kdy se u nás zelenina běžně pěstuje. „Ale je ještě otázkou, kolik let by to trvalo,“ podotkl. Podle statistik záporné saldo zahraničního obchodu s čerstvou zeleninou dosahuje kolem sedmi miliard korun. Ministr zemědělství Marian Jurečka poznamenal, že v České republice je potenciál dalšího rozvoje zelinářství. Klíč k úspěchu leží podle něj v oblasti odbytu. Proto také chce, aby byl spuštěn marketingový fond. Právě odbyt je ale jedním z problémů, na které Zeman poukázal. Velkou část zeleniny pěstitelé prodávají prostřednictvím obchodních řetězců, které si na tuto komoditu dávají výrazné přirážky. „Například farmářská cena papriky je 16 až 25 korun za kilogram, na pultě je pak za 62 až 64 korun za kilogram,“ uvedl Zeman. Navíc totálně ubylo zpracovatelských kapacit, tím pádem je i velké množství zeleniny, které by se mohlo pěstovat, ale není kde ji zpracovat. Chybí konzervárenský i mrazírenský průmysl, v republice jsou jen dvě větší mrazírenské firmy a jedna konzervárenská. „Uvítali bychom, aby tak rychle, jak tyto firmy zanikly, opět vznikaly,“ prohlásil.
Celý článek najdete v týdeníku Zemědělec č. 5