Výzkumný ústav potravinářský Praha spustil aktualizovanou databázi bezlepkových potravin na www. potravinybezlepku.cz. Databáze obsahuje pouze výrobky deklarované jako bezlepkové, přirozeně bezlepkové i běžné potraviny vhodné pro bezlepkovou dietu. Má sloužit pacientům s celiakií, rodičům dětí s celiakií, dietním sestrám, lékařům i dalším zájemcům. Všechny v ní uvedené potraviny mají platný protokol o stanovení lepku. Informovala o tom Helena Kavanová z Centra transferu technologií výzkumného ústavu.
Společně se zvyšujícím se zájmem veřejnosti o zdravý životní styl rapidně stoupá také poptávka po bezlepkových potravinách. Objevují se noví výrobci bezlepkových potravin a dováží se nové druhy specifických výrobků. Bezlepkové potraviny v současnosti vyhledávají i lidé, kteří netrpí žádnou z forem alergie na lepek či celiakií. Výzkumný ústav potravinářský Praha (VÚPP), který se dlouhodobě specializuje na bezlepkovou problematiku, proto připravil ve spolupráci s Potravinářskou komorou ČR novou verzi databáze bezlepkových potravin. Ta původní byla založena již v roce 2009. Přestože shromažďovala záznamy o bezlepkových potravinách zejména v rámci vlastního testování na půdě VÚPP, za dobu svého fungování si získala řadu příznivců z řad veřejnosti.
Nová databáze je specifická v tom, že v ní jsou pouze výrobky s platným protokolem o stanovení lepku, tedy výrobky prověřené, řekl ředitel VÚPP Ing. Marek Světlík, Ph.D. „Díky finanční podpoře Potravinářské komory jsme mohli databázi zatraktivnit a doplnit o nové funkcionality.“ Nyní zde uživatelé naleznou informace a tipy, nové receptury, poradnu, jídelníčky, legislativní informace, užitečné odkazy a mnoho dalšího.
Výzkumný ústav nabízí zdarma všem výrobcům bezlepkových potravin možnost prezentace jednotlivých druhů výrobků.*