Na olomouckém Výstavišti Flora se dnes uskutečnila první část Flora koštu, při níž degustátoři hodnotili kvalitu ovocných pálenek. Letos se dokonce sešel rekordní počet 374 vzorků, vedle slivovic, meruňkovic či hruškovic se poprvé rozlévala i pálenka z ananasu. Podle pořadatelů degustace nijak neodporuje nynějšímu mimořádnému zákazu prodeje lihovin. Slova pořadatelů potvrdila i vedoucí odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice v Olomouci Jitka Švecová.
Porota hodnotila destiláty v devíti kategoriích podle druhu ovoce. Vzorky pocházejí z Čech, Moravy i Slovenska, zaslaly je pálenice i soukromé osoby, sdělila mluvčí výstaviště Zuzana Studená.
Výsledky soutěže výstaviště vyhlásí 13. října v rámci doprovodného programu festivalu gastronomie Olima. Pokud v té době ještě bude částečná prohibice platit, přijde ale veřejnost o oblíbené koštování vzorků.
Podle předsedy komise Jana Stávka degustátoři vybírají nejlepší vzorky v dané kategorii a následně absolutního šampiona soutěže. Při hodnocení destilátu se hodnotí aroma. Porotce si musí pořádně přičichnout k destilátu, zhodnotit čistotu vůně, dát si mírné množství na jazyk a zhodnotit, zda destilát neštípe či nedrhne v ústech.