Dalších devět potravin dnes získalo ocenění Regionální potraviny jižní Moravy. Hodnotitelská komise celý den ochutnávala a zkoumala 193 přihlášených potravin od 54 výrobců a hledala ty nejlepší v devíti kategoriích, uvedla mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková. Ocenění získávají malí a střední výrobci a slouží jim k propagaci.
Právě jižní Morava je vedle Ústeckého kraje místem, kde se hlásí nejvíce výrobců. "Podmínkou je především to, že se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality," uvedla Nováková. Hodnocení se letos konalo již podeváté.
Mezi tepelně opracovanými masnými výrobky byla nejlepší tlačenka do Josefa Jůzy. Mezi trvanlivými masnými výrobky nejvíce chutnala Klasická vepřovka od Řeznictví a uzenářství Štulpovi. Mezi sýry zaujal komisi nejvíce kozí sýr zrající přírodní od Markéty Palánové. V ostatních mléčných výrobcích si ocenění zajistila Barbora Spitzová s Miluniným kysaným bio mlékem.
Rodinná pekárna Sokol uspěla v kategorii pekařských výrobků s dýňovým chlebem, nejlepší cukrářský výrobek je Míša dort z Pekárny Blansko. V nápojích se prosadil jablečný mošt z odrůdy Braeburn z Agro Stošíkovice. V kategorii ovoce a zelenina zpracovaná i nezpracovaná uspěl Marcel Malůšek s meruňkovým džemem. Soutěží se také v kategorii ostatní, kde vyhrály svatojánské ořechy od výrobce s názvem Chuť Moravy.
Zájemci, kteří například na cestách nebo běžně hledají takto oceněné potraviny v celé republice, mohou využít aplikaci Regionální potravina. Značku Regionální potravina mohou výrobci na svém obalu používat čtyři roky, aktuálně ji má 418 produktů.*