Devět výrobků získalo v letošním čtvrtém ročníku soutěže v Královéhradeckém kraji značku Regionální potravina. O značku Regionální potravina se letos ucházelo 115 produktů od 41 výrobců. Mezi oceněnými jsou například Deštenský chléb z pekařství Karla Reznera, pivo Rychnovský kaštan z Podorlického pivovaru či Hovorkovy hořické trubičky. Informoval o tom Ivo Konopa z hradecké Agrární komory, která soutěž v regionu koordinuje.
Značka Regionální potravina patří do kampaně, pomocí které ministerstvo zemědělství seznamuje spotřebitele s potravinami z jednotlivých krajů. Ocenění mají od odborné poroty získávat regionální výrobky vysoké jakosti a výjimečných chuťových vlastností. Značku mohou na čtyři roky dostat pouze malé a střední firmy, které mají nejvýše 250 zaměstnanců. Hradecký kraj byl prvním v zemi, kde se o letošní ocenění Regionální potravina soutěžilo. Letos nově oceněné výrobky budou v celé ČR známy do konce června. Zatím ocenění v ČR dostalo asi 280 produktů.
Regionální potravinářskou soutěž od roku 2006 pořádá i Královéhradecký kraj. Klání, v němž o oceněných rozhodují hlasy veřejnosti, se každoročně účastní kolem čtyřiceti firem. Poslední titul Potravinář roku 2012 získala Pekárna Lično, ocenění Potravina roku má od loňska několik regionálních výrobků, například firma Niva za stejnojmenný sýr či firma Zepo Bohuslavice za tlačenku.