Diskuse a studie kolem biopotravin, zda jsou skutečně lepší pro naše zdraví, a tedy se vyplatí i navzdory vyšší ceně, probíhají nejen v České republice, ale i v jiných zemích světa, nevyjímaje Spojené státy. Ani souhrnné výsledky ze čtyř desetiletí studií se nezdají být jasné.
Tato kontroverze se dostala minulý měsíc znovu do zpravodajských titulků, když rozsáhlá studie výzkumníků Stanfordovy univerzity zjistila, že biopotraviny, známé také pod označením organické, nemají víc výživných látek než běžné produkty, byť obsahovaly méně pesticidů. Vědci, kteří posoudili 237 různých studií, také nezjistili, že by organická masa byla zdravější, potvrdila hlavní autorka studie Dena Bravataová ze Stanfordovy univerzity a netajila, se s tím, že i samotní výzkumníci byli překvapeni výsledkem.
Vědci uvedli, že běžné ovoce a zelenina měly víc zbytků pesticidů než jejich organické ekvivalenty, ale tyto stopy pesticidů byly prakticky vždy v rámci úřady povoleného množství.
V roce 2011 vědci z univerzity v britském Newcastlu došli k jinému závěru, když udělali analýzu údajů ze stejných 237 studií provedených během posledních čtyř desetiletí. Jejich výzkum, který příliš mnoho pozornosti nevzbudil, zjistil, že geneticky neupravené a pesticidů prosté ovoce a zelenina mají lepší nutriční hodnoty: kromě jiných přínosů obsahují víc vitaminu C než běžné ovoce a zelenina.
Nedostatek jednoznačných závěrů vyústil v zajímavý vývoj. Americká akademie pediatrů 22. října oznámila, že žádná vědecká studie nepotvrdila, že by biopotraviny byly zdravější. Doporučila, aby děti konzumovaly širokou škálu ovoce a zeleniny bez ohledu na to, zda jsou bio nebo ne. Bravataová uvedla, že z dlouhodobého hlediska zatím není jasný důkaz, že konzumace organické stravy vede ke zlepšení zdraví nebo menšímu riziku chorob.
To bylo potenciálně důležité prohlášení, protože mnoho rodičů by bylo rádo, kdyby dětem a především batolatům mohli dávat ovoce a zeleninu v biokvalitě, ale stopku pro mnoho z nich představuje jejich vysoká cena. Trh s biopotravinami má už nyní hodnotu 31 miliard dolarů ročně a každý rok narůstá o dalších deset procent.
Podle Janet Silversteinové z Americké akademie pediatrů nejsou žádoucí rodiny, které se rozhodnou konzumovat menší množství dražších biopotravin, a sníží tak celkový příjem zdravých potravin. Nejdůležitější je, poznamenala, aby děti jedly zdravou stravu bohatou na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a nízkotučné nebo odtučněné mléčné produkty, ať už jsou běžné nebo organické. U tohoto druhu stravy je prokázaný přínos pro zdraví, dodala.
Studie nicméně zjistila, že podle některých výzkumů je v biopotravinách menší přítomnost stopového množství pesticidů a že biohovězí obsahuje méně bakterií odolných vůči antibiotikům.
David Haytowitz, odborník na výživu amerického ministerstva zemědělství, míní, že porovnávat bioprodukty a běžné produkty je komplikované, protože existuje tolik proměnných faktorů ovlivňujících nutriční obsah plodiny, například místo pěstování, jeho způsob a další. Pokud někdo neudělá studii, kdy vedle sebe vysází konkrétní plodinu v běžné a bio kvalitě, pak porovnávání nebude snadné, domnívá se.
Podle nutričního experta Davida Schardta ale o to vlastně ani nejde. Američané sahají po biopotravinách z celé škály důvodů. Většina lidí, kteří začnou jíst organické potraviny, se chce vyhnout pesticidům a dalším látkám, které potraviny kontaminují, řekl. Protože i když pesticidy zůstávají i v běžných potravinách pod hranicí povolenou úřady, lidé se chtějí i tohoto legálního množství pokud možno vyvarovat.