Do letošního Flora koštu je přihlášeno přes tři stovky vzorků, včetně pálenky z malin

Přes 300 vzorků přihlásili pěstitelé do letošního ročníku soutěže o nejlepší ovocný destilát Flora košt. Ani letos nebudou chybět zvláštnosti, odborná komise mezi tradičními slivovicemi či hruškovicemi bude ochutnávat a hodnotit například i pálenku z malin, informoval mluvčí Výstaviště Flora Olomouc Michal Poláček. Soutěžní klání je součástí podzimní etapy výstavy ovoce a zeleniny Flora Olomouc-Hortikomplex, která se na stejnojmenném olomouckém výstavišti bude konat od čtvrtka 29. září do neděle 2. října.

Degustace a hodnocení vzorků pro letošní Grand Prix ovocných destilátů Flora košt se chystá dnes. "Již nyní můžeme prozradit, že letos je do soutěže přihlášeno více než 300 vzorků. Nejpočetněji jsou zastoupeny slivovice, objevily se však i méně obvyklé destiláty vyrobené například z ananasu, malin či černého rybízu," uvedl mluvčí výstaviště.

O netradiční pálenky nebyla nouze i v předchozích ročnících této soutěže, kdy komise ochutnávala také exotické destiláty například z kiwi, máty, čiroku či schizandry, což je léčivá liána původem z Číny. Raritou byla i pálenka z cibule. Pěstitelé do soutěže v předchozích letech přihlašovali i pivní pálenku či ořechovku, což však stejně jako pálenka z cibule odporuje pravidlům soutěže. Ta je totiž zaměřena na destiláty vyrobené z ovoce.

Soutěž Flora Košt má na olomouckém Výstavišti Flora dlouholetou tradici, nultý ročník se pod názvem Hanácké košt konal v roce 2003. Degustátoři v odborné komisi v čele s Josefem Balíkem ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně budou hodnotit vzorky zejména podle čistoty vůně, čistoty chuti, ovocného charakteru a celkové harmonie destilátu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down