29.03.2007 | 02:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Do pivovarské technologie by měl vstoupit nahý ječmen s vyšším obsahem škrobu

Loňský rok považují zpracovatelé sladu a sladoven za katastrofu. Jarní ječmen v poslední kampani neobstál jak hlediska množství, tak v jakosti. Kvalita byla nejhorší za posledních padesát let. Jestliže budou klimatické změny a výkyvy počasí pokračovat, ječmen bude stále rizikovější plodinou. Podpořit by se mělo širší pěstování ozimého ječmene a do pivovarské technologie by rychle mohl vstoupit ječmen nahý s vyšším obsahem škrobu, uvedl vedoucí analytické zkušební laboratoře Josef Prokeš z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze pro biotechnologický portál Gate2Biotech.com.

Podle Prokeše mají české sladovny dnes problém zajistit dostatek ječmene, i když některé velké podniky si svou spotřebu zabezpečily již po sklizni. Připomněl, že nyní se k nám ječmen dováží z Anglie, Francie a to velmi zvyšuje náklady. „Pokud je kvalitní ječmen vůbec ke koupi, jeho cena je nejméně dvojnásobná. Jarního ječmene bylo vloni tak málo, že sladovny zpracovávají ozimý ječmen ze zahraničí a našim pivovarům nezbude, než vařit z něho. Cesta náhrady ječného extraktu cukrem totiž není ekonomická,“ tvrdí Prokeš.
Podle vedoucího laboratoře se zatím neprojevily náhrady kvalitního ječmene na chuti. I když se zpracovává biologicky poškozený ječmen, obsahy toxinů nikdy nepřekročily hranici normy pro potraviny. Limity jsou přitom stanoveny velmi nízko, prakticky na hranici detekce.
Špatnou úrodou zatím není ohrožena produkce ani kvalita piva, ale spíše ekonomika pivovarů. Je to o umění sládka, který si musí s mícháním sladu a technologií vyhrát tak, aby zákazník nepoznal, že letošní pivo je uvařeno z něčeho jiného.
Odhad úrody ječmene v letošním roce záleží podle Prokeše na době výsevu. Pokud se ječmen vyseje v březnu, jsou trumfy na naší straně. Když se tak stane na začátku dubna, vyžaduje dobrá sklizeň velmi standardní počasí, ale když je to až v poslední dekádě dubna, a vloni byla takových výsevů většina, nastávají problémy, uvedl.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down