Do šestého ročníku Dnů českého piva se zapojí desítky pivovarů, které navaří svatováclavské speciály. Akce, do níž se zapojí i tisíce restaurací a kterou organizuje po celé ČR Český svaz pivovarů a sladoven, začne ve středu 26. září a potrvá do neděle 30. září. Na dnešní tiskové konferenci to řekla výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová. Pivovary se snaží zvednout zájem veřejnosti o čepované pivo, jehož spotřeba v ČR stále klesá.
Jednou z aktivit, které svaz restauracím doporučil, je podle Ferencové malé pivo k jídlu zdarma. Zda ho ale skutečně hospodští budou zdarma točit, je na samotných restauracích. Podle Ferencové by se do této aktivity mohly zapojit spíše menší pivovary.
Restaurace také budou nabízet speciální pivní menu nebo doporučovat párování piva s jídlem, sládci pivovarů vyrazí do restaurací popovídat si s hosty. "Povědomí o akci je poměrně široké, ale že svatý Václav je naším patronem, o tom moc velké povědomí není. Veřejnost si myslí, že jde o nějaký festival nebo aktivitu, která je na jednom místě. Nepochopili výzvu, která je o aktivaci, aby šli do své hospody," dodala Ferencová.
Oficiálně budou oslavy zahájeny 26. září přípitkem na Svatováclavské slavnosti a symbolickým naražením sudu vítězného ležáku v degustační soutěži České pivo 2018.
Loni po pěti letech růstu výstav českých pivovarů meziročně klesl o 0,7 procenta na 20,32 milionu hektolitrů kvůli poklesu výroby pro domácí trh. Prodeje v Česku se snížily o 2,1 procenta na 16,04 milionu hektolitrů. Export se naopak zvýšil o 4,5 procenta. Stále více se prodává pivo balené proti točenému pivu v restauracích a hospodách, loňský poměr byl 62 ku 38 procentům.*