Cukrovar v Dobrovici na Mladoboleslavsku zpracuje v cukrovarnické kampani zhruba 15 000 tun cukrové řepy denně, vyrobí z ní zhruba 1750 až 1800 tun cukru. Letošní kampaň bude kvůli špatné úrodě kratší, české cukrovarnictví skončí po kampani kvůli extrémně nízkým cenám cukru na nule nebo v červených číslech, řekl mluvčí cukrovaru Jakub Hradiský.
Do cukrovaru denně přijíždí s řepou zhruba 700 kamionů. Provoz cukrovaru běží 24 hodin denně, kamiony přes noc ale kvůli nočnímu klidu do cukrovaru jezdit nesmí. V noci tak cukrovar pracuje se zásobami, které se navozily přes den. Ráno je tak na skladovací ploše jen minimum řepy. Kvůli poloze polí se musí k dopravě řepy využívat kamiony, železniční doprava by nebyla efektivní. Podle Hradiského se cukrovaru vyplatí vozit řepu ze vzdálenosti maximálně 100 kilometrů kolem závodu. "Cukrová řepa pro náš cukrovar se pěstuje v oblasti Polabské nížiny, začínáme někde kolem Loun, pole pokračují přes Mělník, Mladou Boleslav až na Královéhradecko," řekl Hradiský. Řepu cukrovar odebírá od nasmlouvaných pěstitelů, dopravu z polí si ale zajišťuje a platí sám. Společnost Tereos TTD, která dobrovický cukrovar vlastní, provozuje v České republice šest továren. Kromě cukrovaru a lihovaru v Dobrovici jí patří také cukrovar České Meziříčí, lihovar Chrudim a Kojetín a balicí centrum Mělník, které je v prostorách bývalého mělnického cukrovaru a kde se balí cukr do spotřebitelských balení. Ročně v Mělníku zabalí asi 90 000 tun cukru. Dobrovický cukrovar je v České republice největší, v loňském roce zpracoval zhruba dva miliony tun cukrové řepy, ze které vyrobil 230 000 tun cukru. Celkem Tereos v Česku vyrobil 370 000 tun cukru. Firma v Česku zaměstnává přes 500 lidí, jen v Dobrovici jich pracuje přes 150. Loňský rok byl ve výrobě cukru rekordní, letos ale kvůli suchu a s ním spojené špatné úrodě klesne množství vyrobeného cukru zhruba o deset až 15 procent.*