24.07.2001 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dovozy cukru stále s problémy

Cukr, dovezený do ČR v rámci aktivního zušlechťovacího styku má negativní vliv na český trh. Je to způsobeno především tím, že nelze snadno prokázat jeho pětovný vývoz a část ho zůstává v republice. Informoval o tom tajemník Agrární komory ČR Jan Záhorka.

Dovoz cukru v tomto režimu, kdy komodita nepodléhá proclení a musí být opět vyvezena ve výrobcích, vzrostl z 21 tisíc tun v hospodářském roce 1999/2000 na 40 tisíc tun v roce 2000/2001. Konečné hodnoty budou známy až 31. srpna.
Jak Záhorka informoval, jednala komora s ministrem zemědělství Janem Fenclem, jak čelit tomuto trendu, který ohrožuje domácí producenty. Komora požaduje, aby MZe ve spolupráci s celní správou import neprocleného cukru omezilo.

V hospodářském roce 1997/1998 se zušlechťovací styk podílel na celkovém dovozu 20 tisíc tun 25 procenty. České cukrovary tehdy na domácím trhu prodaly 376 tisíc tun cukru. Jejich tuzemský odbyt klesl na 313 tisíc tun v roce 1999/2000, kdy podíl bezcelního na celkovém dovozu 53 tisíc tun naopak vzrostl na 39,6 procenta.
Pro rok 2000/2001 se podle Záhorky předpokládá, že domácí producenti v ČR prodají 250 tisíc tun cukru. Dovoz přitom zatím dosáhl 63 tisíc tun a podíl zušlechťovacího styku se tak zvýšil již na 63 procent.. Smyslem aktivního zušlechťovací styku je umožnit výrobcům, vyvážejícím potraviny s obsahem cukru, nakupovat tento vstup za světové ceny, protože dovozy v režimu nepodléhají jinak platnému šedesátiprocentnímu clu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down