Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala uvádět do oběhu v České republice šarži máku modrého o celkové hmotnosti 24 tun. Laboratorní analýza SZPI u předmětné šarže prokázala přítomnost morfinu v koncentraci 137 miligramů (mg)/kg. Morfin je v máku přirozeně přítomný, ale jeho bezpečná koncentrace pro potravinářský mák je stanovena na 43 mg/kg, vyšší koncentrace tak nelze považovat za bezpečné. Informoval o tom mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Vzorek potraviny původem z Austrálie odebrala inspekce ve skladu provozovny společnosti Frumenta, s. r. o., ve Slatiňanech. Vzhledem ke včasnému zásahu se závadná šarže nedostala ke spotřebitelům.
Inspekce kontrolu provedla na základě hlášení dovozu vybraných komodit podle vyhlášky 320/2014 Sb. Ta platí od 1. 1. 2015 a ukládá dovozcům informovat SZPI o importu vybraných druhů potravin před jejich příjezdem na místo určení v ČR. Povinnost se týká vybraných druhů čerstvého ovoce a zeleniny a dalších komodit. Dovozci mohou nahlašovat potraviny prostřednictvím online formuláře na webu SZPI, kde jsou k dispozici další informace související s předmětnou vyhláškou.*