Ve srovnání s rokem 1999 spotřeboval loni u nás každý obyvatel v průměru o jeden kilogram sýra a 1,2 kilogramu jogurtů více. Uvedl to na dnešní oslavě Dne mléka Jiří Burdych, ředitel mléčného odboru ministerstva zemědělství. Lepšímu postavení našich mlékárenských výrobků pomohla nejen jejich vyšší spotřeba, ale také vzájemné liberalizace obchodu s Evropskou unií v rámci tzv. dvounulové varianty.
Záporné saldo obchodu s mlékárenskými výrobky, které máme s unií, se podle Burdycha v druhé polovině loňského roku ve srovnání se stejným obdobím roku 1999 snížilo o 45 % (vyjádřeno objemem výrobků) a ve finanční hodnotě o 34 %. Za první čtyři měsíce letošního roku se snížilo o 33 % a činilo pouze 5 mil. Kč. Podle Burdycha tato čísla dokládají, že naše výrobky, na které se dvounulová varianta vztahuje, si získávají postavení na zahraničních trzích.