EK nabídla jednotný postup ke zjišťování dvojí kvality potravin

Evropská komise nabídla orgánům členských zemí jednotnou metodiku k porovnávání složení a vlastností potravin prodávaných v různých zemích EU v podobných obalech. Je to krok k omezení praxe takzvané dvojí kvality potravin, na kterou si stěžovala ČR i další země ze středu a východu unie.

"Všichni občané EU musí mít pocit, že se s nimi zachází stejným způsobem a že jim jsou poskytovány poctivé a jasné informace o výrobcích, které kupují. Nesmí být klamáni podobnými obaly," poznamenala dnes komisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová. Jednotná metodika doplňuje v dubnu představený návrh směrnice o nekalých obchodních praktikách, který dvojí kvalitu potravin jednoznačně zakazuje. Už loni v září státům komise připomněla, jaké existující evropské právní předpisy mohou pro řešení věci používat. Na praxi, kdy firmy v zemích ve střední a východní části EU prodávají stejně vypadající, ale méně kvalitní zejména potravinářské či drogistické výrobky, Česká republika i další státy upozorňovaly a stěžovaly si několik let, dlouhou dobu marně. Až v prosinci 2016 se členské země společně obrátily na Evropskou komisi, aby věc řešila prostřednictvím úpravy unijního práva. Nyní představená zkušební metodika má pomoci národním orgánům určit, zda jsou potravinářské výrobky uváděny na trh v souladu s právními předpisy EU. Založena je na zásadách, jako je transparentnost, srovnatelnost, výběr vzorků podobných výrobků a testování.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down