Ekologické olivovníkové farmě na Kypru zlepšují výnosy vynesené slepice

Majitelé olivovníkové farmy na Kypru zachránili stovky slepic, které už nesnášejí vejce a mohly tak skončit na pekáči, a využili je pro projekt ekologického zemědělství. Informovala o tom agentura Reuters. 

Slepice omezují výskyt škůdců

"Poskytujeme jim domov, kde mohou strávit důchod," řekla s odkazem na starší slepice Elena Christoforová, majitelka farmy, která pěstuje olivovníky. Právě mezi nimi chová slepice, které už nesnášejí vejce. Pro farmu jsou ale přínosem, protože mimo jiné omezují výskyt škůdců, zejména olivových mušek, které jsou pro pěstitele oliv ve Středomoří pohromou. Slepice jedí larvy těchto mušek a svým trusem navíc hnojí půdu. Ekologicky certifikovaná farma Akaki Grove, která leží na zeleném úpatí pohoří Troodos západně od Nikósie, také pro krmení slepic používá potravinový odpad, který pro ni sbírají děti ze škol.

"Cílem našeho projektu je vytvořit biologicky rozmanitý, soběstačný ekosystém, který dokáže odolat vysokým teplotám a dlouhému suchu," uvedl půdní inženýr Nicolas Netien. Podle něj se výnosy olivovníkové farmy výrazně zvýšily od té doby, co na ní začali chovat mezi stromy slepice.*

Slepice - domácí chov

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down