Energetické plodiny zdražují potraviny jen nepatrně

Pěstování plodin určených k produkci energií a biopaliv přispívá ke zvyšování světových cen potravin. Ve srovnání s dalšími vlivy, jako je růst počtu obyvatel ve světě a růst blahobytu v rozvojových zemích, jsou ale dopady rozšiřování energetických plodin na ceny potravin jen omezené. Uvádí to studie vědců z Humboldtovy univerzity v Berlíně.
Jak uvedl vedoucí při představení studie Harald von Witzke, jejich pěstování představuje konkurenci pro pěstování potravin při soutěži o omezenou osevní plochu. Dopady pěstování energetických plodin se ale podle něj často neúměrně zveličují.

Podle studie se v roce 2012 pěstovaly plodiny určené k produkci energií a biopaliv  zhruba na 45 milionech hektarů, což představuje 3,2 procenta světové osevní plochy. Podle von Witzkeho ale v Evropské unii a ve Spojených státech, což jsou největší producenti energetických plodin, slouží k jejich pěstování převážně pole, na nichž by se kvůli půdním podmínkám jinak nepěstovalo nic. To znamená, že z trhu žádné potravinové plodiny nevytlačují.
Podle propočtů vědců vedlo pěstování energetických plodin ke zvýšení cen potravin od roku 2000 o 3,9 procenta. Celkem ale ve stejném období potraviny v průměru zdražily o více než sto procent. Dopady produkce energetických plodin jsou tak na úrovni statistické chyby, dodal Harald von Witzke.
Zásadní dopad na růst ceny potravin má podle studie rostoucí celosvětová poptávka. K té přispívá rostoucí počet obyvatel světa, ale především pak růst blahobytu v rozvojových zemích. Stále více lidí v nich má totiž dostatek prostředků k přijetí konzumního způsobu života obvyklého na Západě, což vede k vyšší spotřebě potravin.

Aby světové zemědělství tuto rostoucí poptávku pokrylo, musela by se jeho produkce podle studie zvyšovat o 2,4 procenta ročně. Do 80. let minulého století skutečně sklizeň potravinových plodin tímto tempem rostla, v současnosti ale tempo růstu kleslo na úroveň jednoho procenta. Podle von Witzkeho k tomu přispívá i rozvoj ekologického zemědělství, při němž je třeba k vypěstování stejného množství plodin více osevní plochy.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down