Kvůli problému dvojí kvality potravin v zemích na západě a východě Evropské unie interpelovali dnes poslanci Evropského parlamentu včetně několika českých Evropskou komisi. Poslankyně Michaela Šojdrová při té příležitosti uspořádala v sídle parlamentu ve Štrasburku ochutnávku potravin stejných značek koupených na západě a na východě EU.
Poslanci zastupující občany nových členských zemí Evropské unie chtějí od komise slyšet, jaká opatření přijme, aby skončily "praktiky tříštění jednotného trhu" v oblasti potravin.
Porovnat chuť stejných jídel, která se liší jen tím, ve které části EU se prodávají, měli dnes možnost poslanci a zaměstnanci Evropského parlamentu na akci s názvem Taste the difference (Ochutnej rozdíl), kterou Šojdrová uspořádala ve spolupráci s chorvatskou europoslankyní Dubravkou Šuicaovou. Ochutnat bylo možné třeba sýry, šunky, bramborové lupínky, kečupy či čokoládové pomazánky s lískovými oříšky.
Testy nejen z České republiky, ale například i ze Slovenska, Maďarska či Chorvatska podle Šojdrové dokazují, že stejné výrobky v různých částech Evropy nejen, že jinak chutnají, ale mají i jiné složení a jinou kvalitu.
Argumenty některých výrobců, že mají lidé v různých zemích různé chutě podle Šojdrové mohou být zčásti platné, výrobky by pak ale měly být rozdílně označené.
Téma horší kvality potravin v zemích střední a východní Evropy oproti těm prodávaným v Evropě západní se před časem dostalo i na pořad jednání summitu prezidentů a premiérů evropské osmadvacítky. Na problém tehdy upozornili premiéři zemí visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko).*