Evropská unie se po odstranění kvót na produkci cukru v roce 2017 stane jeho čistým vývozcem. Množství vývozu ale bude záviset na cenách na unijních a světových trzích, směnných kurzech, nákladech na přepravu a konkurenci v podobě jiných typů sladidel. Zaznělo to na výroční oborové konferenci v Ženevě. Evropská unie je v současnosti čistým dovozcem cukru.
Výrobní a vývozní kvóty na cukr a obilná sladidla skončí v roce 2017. Souvisí to s rozsáhlými změnami ve společné zemědělské politice, které se týkají liberalizace výroby cukru a omezení dotací největším zemědělským společnostem.
Podle obchodníka Ajaye Chaudharyho ze zemědělské společnosti Bunge by vývoz cukru z Evropské unie po roce 2017 mohl dosahovat 2,5 až pět milionů tun, závisí to ovšem na tom, jaké budou v té době ceny cukru. Roland Cuni ze skupiny CGB sdružující francouzské pěstitele cukrové řepy se domnívá, že EU by v závislosti na cenách v unii a ve světě mohla vyvážet až dva miliony tun cukru ročně.
Tuna unijního cukru bude podle Cuniho muset stát nejméně 450 eur, aby byla jeho výroba v EU schůdná. Světové ceny cukru se přitom budou muset pohybovat na úrovni nejméně 20 amerických centů za libru cukru, tedy skoro půl kilogramu, aby podpořily jeho vývoz z EU. Na londýnské burze ICE se dnes surový cukr prodáva zhruba za 16,93 centu za libru. Podle účastníků semináře je však na rozumnou předpověď cen cukru v roce 2017 a následujících letech ještě brzy.
Podíl cukru na trhu by mohlo rozhodit sladidlo izoglukóza, které se používá v potravinářském průmyslu. Spotřeba tohoto sladidla by se po odstranění současných kvót mohla zvýšit čtyřnásobně na tři miliony tun. Nejistota ale panuje nad plány na investice do výrobních kapacit.*