Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučuje omezit glutamáty v potravinách. Za bezpečné považuje 30 miligramů těchto látek na zlepšení chuti na kilogram tělesné váhy denně. V Evropské unii je teď povoleno přidat až deset gramů na kilogram potraviny. Informaci o doporučení EFSA na webu uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ). Na evropském trhu je asi 900 000 druhů potravin, glutamáty obsahuje 3,3 procenta z nich. Jídlu dodávají masovou chuť.
"EFSA přehodnotila bezpečnost glutamátů používaných jako potravinářské přídatné látky a stanovila akceptovatelný denní přívod ve výši 30 miligramů na kilogram tělesné hmotnosti za den pro všech šest zkoumaných aditiv E620 až E625," uvedl SZÚ na webu.
Bezpečná úroveň glutamátů je založená na nejvyšší dávce, při níž vědci ve studiích toxicity nezaznamenali žádné nežádoucí účinky u testovaných zvířat. Mezi prokázané nežádoucí účinky na člověka je bolest hlavy, zvýšený krevní tlak a zvýšená hladina inzulínu. V současné době je v EU povoleno až 10 gramů na kilogram vyrobené potraviny.
„Doporučujeme přezkoumat maximální limity pro kyselinu glutamovou a glutamáty přidávané do potravin, zejména pro jemné pečivo, polévky a bujóny, omáčky, maso a masné výrobky, koření a doplňky stravy,“ cituje SZÚ členku panelu EFSA pro potravinářské přídatné látky Claude Lamdréovou.
Kyselina glutamová a její soli, označované jako E620 až E625, se vyskytují ve většině potravin i přirozeně. Nejvyšší obsah mají sójové proteiny, parmazán, treska, vlčí bod čili lupina. Vyskytuje se podle SZÚ ale také například v rajčatech nebo některých těstovinách.*