FAO: Ceny potravin v dubnu pokračovaly v růstu, zdražuje maso i rostlinné oleje

Světové ceny potravin v dubnu pokračovaly v růstu, dál zdražuje maso a mírně se zvýšila i cena rostlinných olejů či obilovin. Zlevnil naopak cukr a mléčné výrobky. Ve své to uvedla uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Potraviny od začátku letošního roku zlevňovaly, jejich ceny se začaly zvyšovat v březnu.

Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se podle FAO v dubnu vyšplhal na 119,1 bodu. To je o tři desetiny procentního bodu více, než kde byl index v březnu. FAO březnový index podrobila revizi, původně u něj uváděla hodnotu 118,3 bodu. Meziročně je však index o 9,6 procenta níže.

Vývoj nabídky a poptávky

FAO také vydala aktualizovanou zprávu o vývoji nabídky a poptávky po obilovinách. Produkci za sezonu 2023/2024 odhaduje na 2,846 miliardy tun, což je proti předchozí sezoně nárůst o 1,2 procenta. Dosavadní odhad produkce tak FAO zvýšila o pět milionů tun, zejména kvůli aktualizovaným informacím o pěstování rýže v Barmě a Pákistánu.

"V důsledku toho se očekává, že celosvětová produkce rýže v sezoně 2023/2024 dosáhne nového rekordu 529,2 milionu tun, což je 0,7 procenta nad odhadem pro sezonu 2022/2023. Kromě toho jsme provedli mírné revize směrem nahoru v prognózách celosvětové produkce kukuřice a pšenice," stojí ve zprávě.

Zásoby obilovin

zrno pšenice

FAO také předpokládá, že světové zásoby obilovin koncem letošního roku dosáhnou 890 milionů tun. Navzdory revizi směrem dolů o 4,6 milionu tun z předchozího měsíce je to stále 2,1 procenta nad výchozí úrovní. Za revizí směrem dolů je hlavně očekávaný pokles zásob kukuřice v Brazílii a ve Spojených státech, v menší míře i pokles zásob ječmene v Kazachstánu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down