FAO: Ceny potravin v lednu vzrostly, hlavně kvůli rostlinným olejům

Světové ceny potravin se v lednu zotavily a zůstávají blízko nejvyšší hodnoty za deset let. Přispěl k tomu hlavně růst cen rostlinných olejů, uvedla ve své zprávě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v lednu vzrostl ve srovnání s předchozím měsícem o 1,1 procenta na 135,7 bodu. Loni v lednu byl na 113,5 bodu.

Vyšší ceny potravin přispívají k růstu inflace, a to v době, kdy se ekonomiky vzpamatovávají z krize způsobené pandemií nemoci covid-19. FAO varovala, že vyšší náklady ohrožují hlavně chudší obyvatelstvo v zemích závislých na dovozu.

Index rostlinných olejů v lednu meziměsíčně vzrostl o 4,2 procenta a vystoupil na rekord. Příčinou je horší dostupnost vývozu a další problémy na straně nabídky, jako je nedostatek pracovníků a nepříznivé počasí. Index cen mléčných výrobků stoupl o 2,4 procenta, nejvýrazněji vzrostly ceny sušeného odstředěného mléka a másla.

Z dílčích indexů jako jediný zaznamenal pokles index cen cukru, a to o 3,1 procenta, částečně díky příznivým vyhlídkám produkce v hlavních vývozních zemích, což je Indie a Thajsko. Z jednotlivých komodit se o 3,1 procenta snížily také ceny pšenice, a to díky velké úrodě v Austrálii a v Argentině.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down