Světové ceny potravin se v říjnu proti září nepatrně snížily, pokles vykázaly sedmý měsíc za sebou. Od březnového výstupu na rekord jsou tak nižší už téměř o 15 procent, v meziročním srovnání ale stále vykazují dvouprocentní nárůst. Ve své zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
Index FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v říjnu klesl na 135,9 bodu ze zpřesněné hodnoty 136 bodů v září. V březnu se index vyšplhal na 159,7 bodu.
Meziměsíční pokles v říjnu vykázaly ceny ve všech sledovaných kategoriích s výjimkou obilovin, které zdražily o tři procenta. Přispěla k tomu přetrvávající nejistota kolem dodávek z Ukrajiny. FAO navíc mírně snížila odhad letošní celosvětové produkce obilovin, a to na 2,764 miliardy tun z předchozích 2,768 miliardy tun. Proti loňském roku by tak produkce měla klesnout o 1,8 procenta.
Index cen rostlinných olejů se v říjnu meziměsíčně snížil o 1,6 procenta a v meziročním srovnání vykazoval pokles téměř o 20 procent. Zdražení slunečnicového oleje kompenzoval pokles cen palmového, sójového a řepkového oleje.
Index cen mléčných výrobků v říjnu meziměsíčně klesl o 1,7 procenta, index cen masa pak o 1,4 procenta. Index cen cukru se snížil o 0,6 procenta, mimo jiné díky lepším vyhlídkám na produkci v Indii.*