Státní podnik Povodí Odry vyprodukuje ročně přes 100 tun pstruhů. Okolo 80 tun připadá na pstruží farmu nacházející se pod hrází přehrady Kružberk na Opavsku, která kromě klasických duhových pstruhů chová i takzvané lososové pstruhy. Jsou podstatně větší a díky speciálnímu krmivu mají maso podobné lososům. Řekl to vedoucí rybného hospodářství Povodí Odry Ivo Jedlička.
Maso kružberských pstruhů, kteří loni získali certifikát regionálního produktu Opavské Slezsko, je podle něj velmi kvalitní. "To, že celou dobu odchovu od jikry až po tržní rybu je v kvalitní vodě, která je upravovaná na pitnou vodu a pije ji celé Ostravsko, celý kraj, je určitě garancí toho, že kvalita masa tam je. Kvalitní rybu dneska udělá v první řadě kvalitní voda, potom musíte mít kvalitní krmivo a kvalitní obsluhu, která se o ryby stará," řekl Jedlička.
Generační hejna pstruhů má podnik na Frýdecko-Místecku v přehradách Morávka a Žermanice. O nakladené jikry se tam rybáři starají zhruba měsíc až dva, do doby, než se v nich objeví oční body. Pak je převezou do Kružberka, kde ryby chovají tak, aby je mohli prodávat celoročně.
"Klasický pstruh je schopen vyrůst v našich podmínkách za 14 až 20 měsíců. Dvakrát ročně sem dovezeme jikru a potřebujeme mít rybu celý rok. Práce je to titěrná. Než uděláte z jikry rybičku o velikosti tří čtyř centimetrů, je strašně moc práce, je to i hodně času. Čím je ryba větší, tím rychleji pak roste," řekl Jedlička.